Sale and Leaseback is een financiële constructie waarbij de eigenaar van een (bedrijfs)pand het eigendom verkoopt en direct weer huurt van de nieuwe eigenaar. De gebruiker kan het pand zo gewoon blijven gebruiken en creëert bijvoorbeeld extra liquiditeit voor de core-business.

Sale and Leaseback constructies zijn voor zowel verkoper als koper interessant. In de vastgoedmarkt zijn investeerders blijvend op zoek naar interessante objecten en langjarige beleggingen. Sale and Leaseback is een manier om bedrijfsmatige vastgoedinvesteringen te doen waarbij de investeerder bovendien is verzekerd van verhuuropbrengsten.

Voordelen Sale and Leaseback

Voor de verkoper is Sale and Leaseback een interessante manier om kapitaal vrij te maken. Voor nieuwe investeringen in het bedrijf, om een kredietaanvraag bij de bank te voorkomen of te omzeilen, om de verkoop van een onderneming te bespoedigen, om een extra pensioenvoorziening voor de ondernemer te creëren, om de balans van een onderneming te versterken of om een hogere verkoopopbrengst te realiseren. Dit laatste omdat het direct terug-huren van een bedrijfspand vaak leidt tot een hogere opbrengst dan wanneer het bedrijf incl. het vastgoed wordt verkocht.

VANDERSTELT - Sale and Leaseback

Aandachtspunten Sale and Leaseback

Uit onze ervaring blijkt dat ondernemers Sale and Leaseback van vastgoed aantrekkelijk vinden om persoonlijke of bedrijfsmatige redenen zoals hierboven genoemd. Natuurlijk zijn er ook zaken om even goed over na te denken. Zo gaat u maandelijks een huurverplichting aan en krijgt u minder inspraak rondom het bedrijfsvastgoed dan u gewend was. Dit laatste kan echter deels contractueel worden ondervangen. 

Hoe pakt u Sale and Leaseback aan?

Heeft u bedrijfsadvies in bezit? De aankoop daarvan was destijds vast een weloverwogen besluit. Maar inmiddels kunnen de zaken er heel anders voorstaan. VANDERSTELT denkt graag met u mee over wat voor u op dit moment de meest gunstige situatie is. Onze unieke combinatie van kennis, kunde, ervaring, marktinformatie en netwerk, maakt daarbij het verschil. Mocht u besluiten tot een Sale and Leaseback constructie, dan kunnen wij niet alleen uitleggen hoe e.e.a. in zijn werk gaat, maar bovenal de verbinding leggen met kopers/investeerders. En juist dat is de meerwaarde van VANDERSTELT.

Begeleiding en ontzorging

Wij staan u bij met de besluitvorming, het papierwerk én de praktische invulling. Zo denken wij met u mee over vragen als:

  • Is een Sale and Leaseback het antwoord op uw behoefte?
  • Leent uw vastgoed zich voor leaseback?
  • Welke huurprijs, dan wel verkoopopbrengst is reëel en onder welke looptijd/voorwaarden?
  • Welk type investeerder/koper past bij uw vastgoed en bij uw lange termijn  huisvestingsbehoefte?
Discrete transacties

Op basis van de antwoorden op bovenstaande vragen, maken wij een Investment Memorandum. In overleg met u bieden we dit zeer gericht aan bij enkele investeerders met een investeringsprofiel dat voldoet aan uw vraagstuk. VANDERSTELT is expert op het gebied van tailor made Sale and Leaseback transacties en daarnaast gespecialiseerd in ‘off market’ beleggingstransacties. Dit laatste spreekt vooral eigenaren aan die richting concurrenten en/of personeel geen onnodige signalen willen afgeven of onrust willen creëren. Onze aanpak is grondig, persoonlijk, discreet en ontzorgend. En niet onbelangrijk: wij werken op basis van no cure no pay.

Op hoofdlijnen zijn investeerders geïnteresseerd in objecten/transacties die voldoen aan de volgende criteria:

Sale en Leasback expert
VANDERSTELT - Sale and Leaseback - Investeringsprofielen
VANDERSTELT - Sale and Leaseback - Vastgoed
VANDERSTELT - Sale and Leaseback - Verkoper vs Huurder
VANDERSTELT - Sale and Leaseback - Huurcontract
VANDERSTELT - Sale and Leaseback

Graag bekijken wij samen met u of Sale and Leaseback van uw vastgoed ook in uw persoonlijke of bedrijfsmatige behoeften kan voorzien. Mochten er aanknopingspunten zijn om eens vrijblijvend en persoonlijk kennis te maken bij u op kantoor, laat het ons dan vooral weten.

Vond u dit artikel interessant? Abonneer op ons E-Magazine!