Dit artikel verscheen eerder in Mogelijk Magazine editie 2024.

Foto: Ursula Kemp | Foto Verwonder

De carrière van Jacqueline van der Stelt draait om vastgoed, al 25 jaar lang. Ze was eerder projectontwikkelaar bij Bouwfonds, directeur ING Real Estate Finance en startte een kleine 10 jaar geleden haar eigen vastgoedinvesterings- en -financieringsboutique – VANDERSTELT op. Met een compact team helpt VANDERSTELT vermogende families in het samenstellen van een vastgoedportefeuille via aan- en verkopen en met een lange termijn klantbelang. Daarnaast is zij commissaris en extern lid van een vastgoed-investeringscommissie. Ze heeft een scherpe visie op de vastgoedmarkt die ze graag deelt.

Er is het nodige gaande op de vastgoedmarkt. Wat zie jij en hoe werkt dat uit voor investeerders?

“Er gebeurt en speelt inderdaad veel en tegelijk: de rente is afgelopen 1,5 jaar met 4% gestegen, de belastingregels en -tarieven voor Box 3 zijn veranderd, de Wet excessief lenen is van kracht, we hebben met inflatie te maken en de huurregulering van Hugo de Jonge hangt boven de markt. Dat doet het nodige met de exploitatiecijfers van vastgoed, het vertrouwen in de markt en dus ook met de prijs. Mensen zijn zoekende naar een nieuw evenwicht in zowel prijzen als in de samenstelling van hun portefeuille. Er zijn op dit moment 60% minder transacties dan een jaar geleden, dat zegt wel wat.” Maar we zijn inmiddels wel 1,5 jaar verder en ‘afwachten’ kent ook een prijskaartje, alleen al vanwege het feit dat de inflatie het familievermogen uitholt.

Is het verstandig om nu even af te wachten met investeren?

“Nee, dat vind ik niet. Wees proactief zou ik eerder adviseren. Investeren in vastgoed blijft wat ons betreft aantrekkelijk en hoort in ieder vermogen thuis. De rente is weliswaar gestegen maar historisch nog steeds laag en bovendien is vastgoed minder inflatiegevoelig, waardoor het juist
nu interessant kan zijn om hierin te investeren. Mensen van wie hun geld nu in stenen zit, doen er goed aan om in kaart te brengen wat dit alles betekent voor de portefeuille en de exploitatie. Hoe zit het met de energielabels van de panden? In welke categorie/segment vallen de woningen straks eventueel? Hoe is het gefinancierd? Wat is de rentevervaldatum? Manage je assets goed door deze tijd heen. Voor mensen die over liquide middelen beschikken, is het juist het uitgelezen moment om nu in te stappen en de kansen te benutten.”

Wat is je advies voor beleggers?

“Begin met een plan. Wil je het vermogen in stand houden voor de volgende generatie of wil je kunnen leven van de cashopbrengsten? Welk risico ben je bereid te lopen? Bouw met dat plan als basis een goede portefeuille op. Denk aan spreiding over segmenten, over regio’s. Zonder plan kun je je zomaar door elke kans die langskomt laten verleiden en eindig je met een ‘ketting vol opportunities’. En hou altijd een buffer achter de hand voor tegenslag. Vergeet ook niet dat vastgoedbeleggen een vak is en bovenal voor de lange termijn. Soms is het met vastgoed – net als met het Nederlands elftal – dat we ineens 18 miljoen deskundigen hebben, maar was het maar zo eenvoudig, het vereist echt oog voor detail, kennis van de markt en een goed netwerk. Is direct beleggen in vastgoed voor jou niet de juiste keuze, dan kun je bij Mogelijk ook investeren in een zakelijke hypotheek of beleggen in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds. Dat is mijn alternatieve advies.”

Vond u dit artikel interessant? Abonneer op ons E-Magazine!