De komende jaren zullen vele vermogens overgaan van de ene naar de andere generatie. De meeste mensen willen dat doen met het betalen van zo weinig mogelijk schenk- dan wel erfbelasting. 

Een ander, niet te onderschatten, aspect is dat velen bij leven maar ook na hun overlijden het familievermogen bij elkaar willen houden. Hierbij leeft ook het schrikbeeld van het zogenaamde Ferrari-syndroom. De nabestaanden die het zuur verdiende vermogen van de familie er binnen enkele jaren doorheen jagen. 

De overdracht van familiebedrijven naar de volgende generatie is een proces met veel haken en ogen. Bij het doorlopen van dit proces komen op enig moment ook de financiële en fiscale consequenties in beeld. Vaak is hierbij de BOR (bedrijfsopvolgingsregeling) de meest passende regeling om gebruik van te maken. 

In het derde VANDERSTELT- magazine hebben we u echter geïnformeerd over de complexiteit van de bedrijfsopvolging van vastgoedfamiliebedrijven in Nederland, doormiddel van zeven fiscale tips en aandachtspunten van vastgoedfiscalist dr. A. (Aad) Rozendal. Hieruit blijkt dat de realiteit is dat de BOR niet altijd past, omdat de voorwaarden waaraan voldaan moeten worden te knellend kunnen zijn… 

VANDERSTELT - Publicaties - Familievermogen Quote

 

 “Als de BOR niet passend is voor een vastgoedfamiliebedrijf moeten andere oplossingsrichtingen verkend worden. Daarnaast zijn er zorgen over een versobering of zelfs afschaffing van de BOR” aldus Aad Rozendal. “De BOR lijkt op de formatietafel terecht te komen.” 

Klik hier om het integrale artikel normaals te lezen.

Alternatieven voor de BOR in de praktijk 

Op welke wijze kan het familievermogen dan met oog voor fiscaliteit worden overgedragen waarbij er wel betrokkenheid en verantwoordelijkheid wordt gecreëerd, maar de grip op uw familievermogen niet wordt verloren? 

VANDERSTELT ging in gesprek over fiscaal vriendelijke oplossingsrichtingen voor de bedrijfsopvolging die in de praktijk bij vastgoedfamilies worden toegepast:

  1. Remco Bakhuis van Family office de Rendtmeesters licht het ‘Familiefonds en de Familiestichting’ toe. 
  2. Olaf Leurs van KPMG licht de ‘Cumpref structuur’ toe. 

Vond u dit artikel interessant? Abonneer op ons E-Magazine!